Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok

Jans Äppeltårta

En lättgjord tårta med smak av knäckiga äpple. Använd med fördel syrliga äpplen och kakan bör gräddas i en vid form, ca 24 cm i diameter.

Ingredienser:

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 5-6 syrliga äpple
  • 3 ägg
  • 3,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • Flagad mandel

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 gr. Smält smöret tillsammans med 1 dl socker i ugnen till det börjar flocka sig och få lite färg, ca 15 min.

Skala äpplena och skär i tunna skivor. Vicka på formen så att sockerblandningen kommer upp på kanten. Lägg i äpplena.

Vispa ägg och 3,5 dl socker pösigt. Blanda i mjöl och bakpulver. Häll smeten över äpplena och grädda i 60-80 min.

Stjälp upp kakan på ett fat och låt kallna. Garnera med vispad grädde och lite flagnad mandel.

Se fler recept

En familjetradition på Bjärehalvön sedan 1936