Jans Äppeltårta
En lättgjord tårta med smak av knäckiga äpple. Använd med fördel syrliga äpplen och kakan bör gräddas i en vid form, ca 24 cm i diameter.
Ingredienser:
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 5-6 syrliga äpple
- 3 ägg
- 3,5 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
Garnering
- 3 dl vispgrädde
- Flagad mandel
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 gr. Smält smöret tillsammans med 1 dl socker i ugnen till det börjar flocka sig och få lite färg, ca 15 min.
Skala äpplena och skär i tunna skivor. Vicka på formen så att sockerblandningen kommer upp på kanten. Lägg i äpplena.
Vispa ägg och 3,5 dl socker pösigt. Blanda i mjöl och bakpulver. Häll smeten över äpplena och grädda i 60-80 min.
Stjälp upp kakan på ett fat och låt kallna. Garnera med vispad grädde och lite flagnad mandel.