Kattviks omtyckta Äppelcheesecake
Ca 10 bitar
Ingredienser
- 14 digestivekex
- 2 msk socker
- 1 tsk mald kanel
- 75-100 g smör
Fyllning
- 4 äpplen
- 2 msk smör
- 2 msk socker
- 1 tsk kanel
- 5 gelatinblad
- 3 dl vispgrädde
- 200g cream cheese
- 3 äggulor
- 1 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 gr. Smöra en form men löstagbara kanter, 24 cm i diameter. Krossa digestivekexen med socker och kanel, smält smöret och blanda med smulorna. Tryck dem i botten på formen så att ytan blir jämn. Grädda mitt i ugnen i ca 5 min. Låt svalna.
Skala och skiva äpplena i centimeter stora skivor. Stek dem i smör och socker och häll över kanelen. Låt det sedan svalna.
Lägg gelatinbladen i vatten i ca 5 min.
Vispa grädden lätt. Vispa i en annan skål cream cheese, äggulor, florsocker och vaniljsocker.
Krama ur gelatinbladen och smält dem försiktigt på mycket svag värme i en kastrull. Rör sedan snabbt ner dem i cream cheese smeten och rör sedan i grädden.
Lägg äpplena på pajbotten, häll sedan på smeten och ställ i kylen i minst 5 timmar. Går utmärkt att frysa.